Новата система за гласуване – улеснение или манипулация?

Тази година системата за гласуване на Детската Евровизия е по-различна. Както винаги, 50% от вота е определен от професионално жури, а осталата част – от нововъведеното онлайн гласуване. За пръв път гласуването е отворено за фенове от цял свят, включително и преди самото шоу – онлайн системата отвори вчера и всеки има право да подкрепи 3, 4 или 5 участници, като дори е позволено да гласуваш за собствената ти страна. Първият етап в гласуването приключва непосредствено преди началото на финала, но след изпълненията на всички песни линиите ще бъдат отново отворени за 15 минути. Гласуването е безплатно.

Всички гласове ще бъдат сумирани и според получения процент на всеки участник, ще бъдат разпределени общо 928 точки, което е точно 50% от крайния резултат. Преди две седмици ЕСРТ качи помощно видео, с което обясни как точно ще протече гласуването.

Дотук звучи обещаващо, но със стартирането на гласуването станаха явни някои слабости на онлайн платформата.

Започваме с най-очевидното – гласуването е представено като еднократно, но всъщност не е. Как ли? Всъщност един човек може да гласува неограничен брой пъти – дали ще е от различни интернет браузъри, в режим инкогнито или от какви ли не още други устройства. По-запознатите могат да опитат и със смяна на IP адрес. Така разбираме, че всъщност много лесно би могъл да се манипулира вотът.

Продължаваме с опцията да се гласува за собствената страна. Това е прецедент в Евровизия, все пак сме се наслушали безкраен брой пъти на изречението „Remember, you can’t vote for your own country!“, което се е превърнало в запазена марка на конкурса. Освен това, някои страни са по-големи от други спрямо населението и диаспората си (Русия, Полша, Армения т.н.) и това със сигурност ще окаже влияние в крайния резултат, макар и да е задължително всеки гласуващ да подкрепи минимум три страни.

Задължителното гласуване за няколко участници също е колебливо правило. Последните две години в Мелодифестивален (Шведския национален финал за Евровизия) това е вариант, от който мнозина се възползват, но по този начин гласуването се размива, като почти винаги разликите в резултата са нищожно малки и победителят е определен най-вече от жури вота. Дали това ще очаква и Детската Евровизия?

И не на последно място е въпросът за сигурността на платформата. Преди три години ЕСРТ опита да въведе онлайн гласуване само за страните не-участващи в конкурса, които да гласуват за отделна награда – „Онлайн фаворит“. Впоследствие обаче, системата претърпя крах и онлайн наградата така и не бе дадена. Надяваме се това да не се повтори, тъй като тази година гласуването е отворено за целия свят и се очаква много повече хора да се включат и да дадат своя глас.

В интервю с ESCDaily Йон Ола Санд, изпълнителен продуцент към ЕСРТ, споделя, че онлайн гласуването се изпробва като тест и за Голямата. И преди се е случвало нова система за гласуване да се експериментира на Детската Евровизия, като след това се налага на самата Евровизия (например въвеждането на жури вота – Детска Евровизия 2008-Евровизия 2009). Онлайн гласуването като нововъведение не е изненадващо, все пак се използва в много други музикални формати и е разбираемо Евровизия да не остане по-назад, като се има предвид дигиталната ера, в която сме в момента. Но е от изключителна важност тази система на гласуване да е сигурна и контролирана.

Гласуване, което е отворено за всички, звучи прекрасно като идея. За жалост, представената платформа за тазгодишната Детска Евровизия изглежда колкото удобна, толкова и лесно манипулируема. Надяваме се, че при случай на недоброжелатели, ЕСРТ ще успее да вземе мерки. Неделя ще разберем доколко ще проличи това в крайния резултат.

Не пропускайте да гледате Детска Евровизия 2017 на 26 ноември от 17ч. българско време. Въпреки че България не участва, можете да гледате шоуто в YouTube, както и по всяка една от телевизиите на страните-участнички. Междувременно, имате право да упражните своя глас тук –  https://junioreurovision.tv/voting

 

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *