Петиция: България да участва на Евровизия 2019!

English version.

Българската национална телевизия обяви официално, че се отказва от участието си на Евровизия 2019, след като потвърди същото това участие веднага след приключването на тазгодишното издание.

Ние, екипът на Eurovision-Bulgaria.com, не сме съгласни с това решение и призоваваме всички фенове на конкурса – в България и Европа, да подпишат тази петиция и да дадем шанс на българските изпълнители да покажат своята музика пред света!

Всичко започна преди повече от четири години, но великолепието на Евровизия, даже и в детски вид, видяхме в две ноемврийска вечери през 2014 и 2015 година. Вечери, в които българската музика започна своята приказка. Беше отворена нова страница и пътят на успеха се намираше пред всички нас. Последваха невероятните участия в три последователни години на Поли Генова, Кристиан Костов и Equinox. Моменти, в които погледите на всички бяха насочени към нас. Моменти, в които българските изпълнители и меломани, малки и големи, осъзнаваха, че България е ясно очертана на музикалнат карта на Европа. Можехме и можем да се чувстваме горди.

Евровизия не е просто конкурс. Евровизия е музика, но и любов и страст. Точно това го прави различен от другите.

Не е удачно да прекратяваме успешното си участие. Участие, което рекламира България по най-добрия начин, а именно чрез чистия талант на нашите земи. Същото, което ни обединява навсякъде по света.

Страната ни показа невероятни резултати, с които много малко от участващите държави могат да се похвалят. Евровизия е шанс за българските изпълнители да покажат музиката си пред над 200 милиона зрители по целия свят.

В момента на сайта ни тече ежегодното допитване до феновете на конкурса в страната „Кой трябва да представи България на Евровизия?“ и интересът за пореден път е огромен! Това може да бъде видяно в профилите ни в социалните мрежи, както и на сайта ни. Припомняме, че през последните три години страната ни бе представяна от изпълнители взели участие в нея (Поли Генова, Кристиан Костов, Жана Бергендорф). Българските фенове искат да видят любимците си на голямата сцена. Сцена, която ще им отвори много врати и ще им помогне да достигнат до много повече хора. Хора, които ще ги обикнат, защото са открили нещо ново, нещо, което си заслужава да бъде чуто. Ние няма да спрем тази анкета. Напротив, ще покажем кой е победителят на българските фенове!

Смятаме, че отказът за участие в последния момент вреди на имиджа на България – показват ни като непостоянни в очите на партньорите и феновете в Европа, както и на този на Българската национална телевизия.

Припомняме „Концепция за развитието на БНТ като обществена медия“ от Костантин Каменаров – генерален директор на телевизията, при изслушването му за длъжността:

„В последните години БНТ успя да наложи Евровизия като значим за България формат със силен обществен отзвук. „Извади“ конкурентоспособни български лица, които създадоха позитивен имидж на България и получиха силна подкрепа във и извън страната. 

Евровизия се превърна в емблематичен формат за БНТ и й донесе позитиви в позиционирането й на медийната и обществена.“

„Проектът Евровизия доказа, че в БНТ добре подбрани забавни програми имат своето естествено място.“

Господин Каменаров е избран от СЕМ, заради тези си обещания. Година по-късно „емблематичният формат“ за Българската национална телевизия ще бъде захвърлен просто така? Форматът, който направи България най-успешната страна в Евровизия за последните три години.

Успехът на българските изпълнители и музика са много по-важни от колебания и несъгласия. Българската национална телевизия има отговорността и трябва да продължи да работи за промотирането ѝ. Това е не само тяхна, но и наша кауза.

С отказ за участие приказката ни няма да продължи. Шансовете ще бъдат погубени. Неуморната работа на българската делегация и всички фенове на конкурса ще отиде на вятъра. Талантливите изпълнители гласуваха своето доверие към Българската национална телевизия и точно тя трябва да покаже своето уважение към тях, феновете и партньорите, с които са работили. Чрез музиката можем да покажем богатата палитра на нашата култура и неповторимост.

Не изглежда логично да се откажем от участието в конкурс, в който постигаме успехи.

Призоваваме управителният съвет на Българската национална телевизия да изпълни поетия ангажимент и да участваме на Евровизия 2019 в Израел!

#TheyWillNeverBreakUsDown

12 Comments

 1. Стела Евлогиев says:

  Ако новият директор не може да оптимизира финансите на БНТ така, че да участваме на Евровизия, значи не става за тази работя и е задължително да си подаде оставката.

 2. Някой says:

  Поне да не лъжат, че е от финансови проблеми, защото са прекалено нагли!!! Как да няма пари??? Втора година не участваме на Детска Евровизия къде отидоха тези пари??? БНТ сериали не прави, както Нова и Бтв, как да няма пари??? Да махнат новините на турски инс парите да направят една песен за да участваме на Евровизия и на Детската Евровизия, защото ние сме европейци и като такива трябва да участваме на Евровизия и да бъдем известна и харесвана държава. Как държави, които не се намират в Европа, като Австралия, Казахстан, Израел, Армения и Турция са участвали и участват, дори някои са спечелвали и провеждали Евровизия, а нашата Европейска България, която има много какво да покаже няма да участва!?!?!? И без това сме пропуснали толкова много години… Евровизия се провежда от 1956, а ние участваме за първи път чак през 2005 и дори прекъснахме през 2014-15 г. БНТ ОСТАВКА!!!

 3. Тони Моллова says:

  Искаме си участието и положителните емоции на Евровозия! Искаме уникалният млад екип ентусиасти да продължи да работи за популяризиране на България и талантите, които имаме. Ако не можете да спонсорирате участието на България, намерете спонсори, или отстъпете на някоя от частните ни телевизии тази чест. България и българското участие имат своето достойно място досега в Евровизия! Неучастието ни е жалка и недостойна позиция на БНТ! Преразгледайте решението си, защото България заслужава достойното си място на този най- голям песенен форум в Европа! Евровизия се слуша не само в Европа, а в целия свят и нашите участници, особено в последните години, са уважавани и познати в музикалните среди и фенове на конкурса!

 4. Жанета says:

  България родината на чалгата, какви певци може да изпрати на Евровизия?Каква музика имам тук ? От друга страна, точно Евровизия не е мерило за стойностни певци и след конкурса веднага всичко се забравя. Нито пък гласуването е независимо и съответно резултатът е ето този – печели някое недоразумение
  като Нета. Кристиан Костов и Equinox ли са лицето лицето на българската музика ?

 5. Жанета says:

  Корекция:
  *Каква музика ИМАМЕ тук?

 6. Desislava says:

  Ние подкрепяме българската музика❣

 7. Дима Карапеткова says:

  След голямата подигравка на миналата Евровизия с класирането е по – добре никой да не участва в подобен цирк!

 8. Нели says:

  Евровизия е политически, циркаджийски конкурс! България няма какво да прави там. Цирка си го имаме и тук.

 9. Крис says:

  С всяка година се изумявам все повече и повече на това което се случва с тази държава , и всеки път си мисля че вече трудно биха ме изненадали с нещо,но както изглежда е възможно. Само ще кажа че е пълен и абсолутен срам за България да не може да си позволи една песен. После разбира се се чудят всички защо хората имат лошо мнение за България или дори още по лошо защо нямат НИКАКВО мнение. Ами защото дори не знаят какво е това България и още по малко знаят къде се намира. Ами как да знаят хората след като за да научат е необходима реклама и популяризация,нещо което както се оказва липсва.знам това от опит защото не живея в България и ми се налага всеки път да вадя картата и да показвам.

 10. Radoslava Lilova says:

  Hei nie sme maluk no silen narod! Nqkoi v drugi durjavi, no tova ne pre4i bulgari sme nali tochno nie v chujbina glasuvame za nashsta strana????

 11. Джеки Анжел says:

  Не мисля, че телевизията на страни като Молдавия разполагат с повече средства от БНТ. Ако нашата нацинална телевизия не е в състяние да представи страната ни може би трябва да се откажем от нея и да облегчим бюджета на страната ни от тези некъдърници. Нека телевизията ни бъде само частна а некъдърното ръководство на „Националната телевизия“ да си ходи в къщи. Така и така всички гледат Нова телевизия а не БНТ.

 12. […] ни от конкурса през ноември миналата година организирахме подписка, заедно с феновете в страната, с искане България да се […]

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *