Статистика 2023: Наистина ли групите на Евровизия идват в повече?

Остава точно един месец докато Песенният конкурс Евровизия 2023 ще има своя нов победител. Дотогава Българският независим сайт за Евровизия представя на вниманието ви една статистика с много числа. Тези числа, създадени от изпълнителите, които всички ние ще видим на сцената в Ливърпул!

През 2023 общо 37 държави изпращат свои представители в Евровизия – три по-малко спрямо Торино 2022. Тази година ще видим 23 солови изпълнители, от които 13 жени и 10 мъже. На сцената ще се представят и 10 групи и 4 дуета. За сравнение миналата година в Италия имаше 13 групи и колаборации и само един дует в лицето на домакините.

Евровизия почти не ограничава възрастта на изпълнителите, които могат да вземат участие в конкурса. Затова всяка година, освен разнообразие от раси и полове, имаме широка палитра от различни възрасти.

През 2023 на трибуната в Ливърпул ще видим пет певци, които няма да имат навършени повече от 20 години. Това са Алесандра от Норвегия, Алика от Естония и Веса Келменди, част от групата от Албания, които са на по 20 години. Теодор Андрей от Румъния съвсем скоро стана на 19, а най-младия участник ще бъде гръцкият представител Виктор Верникос, който е само на 16, което е и долната граница на позволена за участие възраст.

От друга страна, най-възрастният участник в Ливърпул ще бъде Дамир Мартинович на 61, който заедно с Let 3 ще представи Хърватия. Отново за Хърватия е и Зоран Проданович, който е на 58. На 51 е Буйар Келменди, който ще пее за Албания. Съпругата му Албана е на 48.

На 45 е един от представителите на Хърватия, а именно Дразен Балйак. Крис Харм от Германия и Густаф от Белгия са на 43, а Матей Зеч и Иван Бойчич от Хърватия са на по 42. На 41 е Даниер Естрин, част от групата на Австралия. Друг представител на Германия – Клас Гренайде е на 40.

В космополитния модерен свят е нормално част от представителите на някои държави да са родени извън пределите им. Те са:

Алесандра, която ще представи Норвегия е родена в Пиетра Лигуре, Италия. Изпълнителят за Дания Рейли е роден на Фарьорските острови, а албанските представители са родени на територията на днешно Косово. Андрю, който ще пее за Кипър е родом от Сидни, Австралия, докато Ла Зара за Франция е родена в Монреал, Канада.

Тази година имаше 24 национални селекции, 12 вътрешни селекции и 1 селекция за изпълнител, но с вътрешен подбор за песен, а именно Грузия.

18 от песните в Евровизия 2023 са изцяло на английски език. Други пет са основно на английски, но в текстовете им има по няколко думи на други езици. Пример са Норвегия с думи на италиански и латински, както и Австрия – също с италиански. Още пет песни са комбинация между английски и още езици. Девет са песните на родни езици, като англоговорящите страни са включени в по-горната категория.

В Ливърпул ще чуем и част от песен на български, което не се е случвало от 2016 насам. Песента на Чехия включва текст на български, изпълнен от българката Танита Янкова.

Евровизия е начин на живот за много изпълнители и затова някои от тях често се пробват отново да представят някоя страна на конкурса. Тази година имаме шест завръщащи се певци, а именно:

За Швеция ще видим за втори път Лорийн, която спечели конкурса през 2012. В същата година участва и Паша Парфени от Молдова. Той е бил и на Евровизия 2013 в качеството си на беквокалист на Альона Муун, отново за Молдова. През 2013 видяхме и Марко Менгони за Италия, а през 2013 Моника Линките в дует с Вайдас Баумила представи Литва във Виена. Белгийският представител Густаф е бил два пъти беквокалист – на Сенек в Лисабон 2018 и на Hooverphonic в Ротердам 2021. Иру, която ще представи Грузия е една от победителките на Детската Евровизия 2011 като част от групата Candy.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *