България няма да участва на Евровизия 2015

building_bridges

България няма да участва на Евровизия 2015 или ако има някаква вероятност да изпратим наш представител на конкурса, то тя е пренебрежимо малка, научи eurovision-bg.com.

Причината за решението е тривиална – липса на финансова възможност за участие, след като бюджетът на националната телевизия на България остава непроменен спрямо вече намалената субсидия в края на 2013.  Първоначално БНТ изпрати предварително заявление за участие в срок, който беше до 15 септември тази година, но след това то беше оттеглено на 7 октомври със следните мотиви:

Управителният съвет след като обсъди финансовите възможности на БНТ, намалената субсидия за 2015 година и въпреки желанието на БНТ да популяризира българската песен и българските изпълнители на престижната сцена на конкурса, взе решение да бъде оттеглено участието на БНТ в Международния песенния конкурс на Евровизия`2015

Въпреки това обаче, имаше възможност за промяна до обявяването на списъка с участващи страни от страна на EBU, което все още не се е случило и най-вероятно ще стане факт около Коледа или през първата половина на януари. До този момент обаче липсва каквато и да било промяна в ситуацията, което прави шансовете за преосмисляне на решението в идните няколко седмици практически илюзорни. Все още няма яснота и по въпроса дали БНТ ще излъчва юбилейното издание на Евровизия въпреки неучастието на страната ни на конкурса. България участва на песенния конкурс Евровизия от 2005-а година, но през 2014 изпусна изданието в Копенхаген, което не беше излъчвано на българска територия. Ако участваше във Виена идната година, страната ни щеше да стори това за юбилеен десети път.

Междувременно, до края на седмицата пък ще се разбере дали Италия ще поеме домакинството на Детската Евровизия или това право ще бъде дадено именно на България.

3 Comments

  1. […] The Bulgarian Eurovision portal eurovision-bg.com has reported that even though the deadline got extended for them, Bulgaria most likely won’t be making a comeback in the Eurovision Song Contest in Vienna next year. […]

  2. [url=http://fluconazolepurchasediflucan.com/]Diflucan To Buy[/url] Pharmacy Nexium http://furosemidelasixbuy.com/

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *