На фокус: Станислав Терзиев за песните на „Евровизия“ 2014

stanislav_terziev_2

Вече всички песни на „Евровизия“ 2014 са известни, а всяка година по това време излизат различни класации, прогнози, както и анализи на експерти. Един от тях е и телевизионният режисьор Станислав Терзиев, който следи конкурса изкъсо и е неизменно в кухнята на българското участие в „Евровизия“ от дебюта на страната ни през 2005-а.  Ето какво е неговото мнение за състоянието на силите малко над един месец преди началото на голямото шоу в Копенхаген. Той сподели мнението си за всяка една от песните тази година след първото им пълно изслушване от негова страна:

Австрия – Кончита Вурст – „Rise Like A Phoenix“
Ако този певец излезе на сцената, както е на клипа, определено ще обере положителните симпатии.  Дано може да си изпее песента на живо и ако има късмет може да надмине „Drama Queen“ от 2007-а.

Азербайджан – Дълъра Казимова – „Start A Fire“
Когато слушам тази песен имам чувството, че Азербайджан искат да домакинстват  „Евровизия“ много скоро след 2012-а. Композиторите са изключително добри, а певицата е много красива и има страхотно излъчване. Много добре се преплитат и допълват рояла и духовия инструмент в композицията на песента. Определено е песен, която може да те накара да изтръпнеш.

Албания – Херси Матмуя – „One Night’s Anger“
Силна и бунтарска песен. Ако грабне с присъствие и мизансцен, защо не да видим Албания отново в челната петица.

Армения – Aram Mp3 – „Not Alone“
Тази песен ми звучи като взаимствана. Иначе е много силна песен и с много енергия. Песента е по-силна от тази на Черна гора от същия жанр. Определено, това е песен за челните десет на финала.

Беларус – TEO – „Cheesecake“
Беларус с тази песен се опитва да разчупи досегашното си участие на конкурса, но опитът им е по-скоро неуспешен. Песента е безлична, както и присъствието на сцената.

Белгия – Аксел Хирсу – „Mother“
Песента е силна и певецът се раздава, докато я изпълнява и с това предизвиква силни симпатии. Очаквам да се класира на финал, дори в челната десятка. Може би имаме нов член на Тримата тенори.

Великобритания – Моли – „Children Of The Universe“
Песента е силна и певицата има открояваща се бленда. Като я гледам, малко ми напомня Лена като излъчване, но песента е определено много добра и модерна.

Германия – Elaiza – „Is It Right“
Тазгодишното предложение на Германия изобщо не ми харесва. Единственото, което буди симпатии е момичето с акордеона.

Грузия – Марико и The Shin – „Three Minuties To The Earth“
Тук ще кажа, че тази песен просто не ми харесва.

Гърция – Freaky Fortune & Riskykidd – „Rise Up“
Песента е весела, модерна и младежка. Определено ще се класират на финал за поредна година.

Дания – Basim – „Cliche Love Song“
Песента не е нищо особено и сме чували подобно звучене многократно.

Естония – Tanja – „Amazing“
Това е поредната страна, която се опитва да направи евроденс летен хит. Сякаш е един и също композиторът, който е писал песните на Естония, Гърция и Унгария. Не съм убеден дали ще може да се класира високо на финала.

Израел – Мей Файнголд – „Same Heart“
Силно предложение на Израел тази година. Песента дори може да има потенциал за победа, но не съм сигурен дали ще стои атрактивно на сцената и дали певицата може да я изпее добре. Песента все едно е писана за Deep Zone, само Йоанна липсва.

Ирландия – Cann-Linn – „Heartbeat“
Песента е мелодична, с ирландски традиционни ритми. В същото време е с модерен аранжимент и ако има късмет може да се озове на финал.

Исландия –  Pollapönk – „No Prejudice“
Все едно гледам ZZ Top, само че с четири човека. Иначе песента е доста обикновена.

Испания – Рут Лоренцо – „Dancing In The Rain“
Красива изпълнителка, която изпълнява стилна балада. Може да се очаква да се класира сред челните места тази година, например място в топ 10 би било напълно очаквано.

Италия – Ема Мароне – „La Mia Citta“
Това е нещо ново като стил за Италия след завръщането на страната на „Евровизия“ през 2011-а година. Песента има потенциал за хит и може би ако битката за победа е между страните от Големите 5, то в нея ще са замесени именно Италия и Великобритания. Все пак песента на британците е по-силна.

Латвия – Aarzemnieki – „Cake To Bake“
Това е песен като за студентска бригада. Една китара и глас. Още от сега могат да чакат следващата година, защото тази отново няма да бъде тяхната.

Литва – Vilija – „Attention“
Това е песен с твърде много напрежение. Честно казано, не мога да разбера дали има някаква мелодия в нея или само силови викове в ритъма на музикалната подложка. Не ми харесва.

Македония – Тияна – „To The Sky“
Напълно незабележима песен и опит за имитация на хит. Според мен нямат шанс за финал.

Малта – Firelight – „Coming Home“
Песента има мелодия, но ми стои безлично.

Молдова – Кристина Шкарлат – „Wild Soul“
Песента и изпълнителката все едно са си я взели от чужбина. Модерен ритъм и мелодия и е песен за финал. Ако има късмет ще се класира.

Норвегия – Карл Еспен – „Silent Storm“
Певецът може да пее, определено, но цялостното излъчване е сякаш се мъчи на сцената. Песента не ме грабва на първо слушане.

Полша – Donatan & Cleo – „My Slowianie“
Това е една изключително слаба песен според мен.

Португалия – Сузи – „Quero Ser Tua“
Ламбада, истински хит от първия тон! Определено песен за финал и дори за победител, ако Европа е в настроение за танци и слънчево настроение.

Румъния – Паула и Ови – „Miracle“
Иска ми се да са първи, но няма да стане и този път. Песента е дискотечен хит, но такива са много песни на „Евровизия“. Няма заряда за победител, не се показва нищо ново и оригинално. Познатото парче от румънската денс школа.

Русия – Сестри Толмачеви – „Shine“
Поредната песен, която заслужава да се класира на финал.

Сан Марино – Валентина Монета – „Maybe“
Валентина Монета могат да си я запишат да участва и в следващите 5-6 години. За съжаление няма живот в песента.

Словения – Тинкара Ковач – „Round and Round“
Словения въпреки финансовите проблеми успяха да организират национален конкурс и да пратят песен на „Евровизия“. Това, което са избрали обаче не ме грабна.

Украйна – Мария Яремчук – „Tick-Tock“
Песента звучи много познато и ме се струва, че може да не мине на финал по една или друга причина. Най-вече, защото просто не е за финал.

Унгария – Калай Сандерс – „Running“
Това е една от песните, които можем да ги причислим към кандидатите за победа. Има потенциал да бъде хит и е по-силна от тази на Гърция, например.

Финландия – Softengine – „Something Better“
Страхотна група! Песента е запомняща се и тези момчета могат да бъдат новите звезди на Европа. Групата е изцяло по вкуса на младите хора, учениците биха полудяли по тях. Силна песен и кандидат за призово класиране, дори за втора финландска победа след Лорди. Защо да не се върнем в Хелзинки през 2015-а?

Франция – Twin-Twin – „Moustache“
Песента е идеална за новогодишна програма, но като цяло има потенциал за хит – най-вече сред френскоговорящите страни.

Холандия – The Common Linets – „Calm After The Storm“
Песен, която прелива от звуци и по-скоро в кънтри стил. Европейските зрители определено ще я пратят на финал.

Черна гора – Сергей Четкович – „Moj Svjet“
Тази година Черна гора ще минат на финал. Силна и стилна песен, писана за голяма публика. В залата може да те побият тръпки от изпълнението (в добрия смисъл). Най-доброто определение за тази песен е, че е фестивална.

Швейцария – Sebalter – „Hunter Of Stars“
Весела песничка, свиркането с уста е оригинално. Малко ми прилича на нещо, което бихме чули от Бой Джордж.

Швеция – Сана Нилсен – „Undo“
Определено много силна песен, поднесена стилно и изчистено.

Вижте пълните профили на всички участници тук.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *