Словения – претендентите за Стокхолм, част ІІ

 

ЧАСТ І

 

Nušo Derenda е в едно с музиката още детството си; умее да свири на акордеон, а малко преди да завърши училище основава своя банда с млади музиканти. През 1999 издава първия си албум, с който печели Първа награда за най-добър изпълнител в Словения. През 2001 представя страната си на Евровизия в Копенхаген, Дания с песента „Energy“ и достига до 7-мо място.

Anja Baš още в в най ранна възраст започва да свири на флейта и на 5-годишна възраст вече участва в духови оркестри. Певческата й кариера започва през 1999. Следващата година печели конкурса Prvem glasu Gorenjske. Като беквокал се изявява на сцената на ЕМА – словенската селекция за Евровизия, три пъти – 2005 с Nuša Derenda, 2006 с Alenka Godec и 2015 с Alya in Neno Belan. През 2015 издава и първия си албум „Момичето от вашата улица„.

Целта на D Base е да насърчат младите хора да се мобилизират и живеят всеки ден до насита. Benjamin Dolić  среща музиката за първи път в началното училище, където той участва в училищния оркестър. По-късно, като най-големия имитатор на Майкъл Джексън, става един от най-известните състезатели в първия сезон на  Словения има талант. Nejc Žehelj, който работи под името 9KA се среща с рап музиката още в началното училище, а през 2011 г. издава дебютния си албум „Vid, slišu“. В момента подготвя втория си диск. Третия член на групата – David, издава първия си албум през 2010, а две години по-късно идва време и за втория. Работи и по интеграцията на хип-хоп културата в обществото.

ManuElla още от тийнейджър пее и свири в различни банди. Завършва музикалното училище с пиано и акордеон, а успоредно изучава и пеене. През 2012 се явява на прослушвания за Евровизия и достига до национален полуфинал. В момента подготвя първия си албум.

Кариерата на Regina е почти плътно съпроводена от Евровизия – участвала е националната селекция общо   7 пъти, като през 1996 успява да спечели желания билет за Осло, където е финалът на Евровизия тогава. Там тя завършва на 21 позиция с песента „Dan najlepših sanj“ („The day of the most beautiful dream“).

1 Comment

  1. […] Словения – претендентите за Стокхолм, част ІІ […]

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *