Начало > Евровизия 2017 Участници > Хърватия 2017: Jacques Houdek и „My Friend“

Хърватия 2017: Jacques Houdek и „My Friend“

Изпълнител:

Željko Houdek, по-известен като Jacques Houdek, е певец и автор на песни. След като завършва основно музикално училище със специалност пиано, той започва да изучава едновременно музика (солово пеене) и професионално фризьорство. Също така взема уроци по пеене при професор Виктория Бадров. Завършва гимназия през 2001 г. и се записва в престижния колеж „Бъркли“ като усъвършенства пеенето си на семинари във Франция, Гърция и Италия. Началото на професионалната му кариера е през 2000 година, а първият му сингъл „Čarolija“ е реализиран през 2002. Именно тогава той участва в Dora (националната селекция на Хърватия) за първи път. Тази година е седмото му и този път успешно участие в националната селекция.

Песен:

“My Friend” е дело на Jacques Houdek, Tony Robertht Malm, Siniša Reljić, Arijana Kunštek, Fabrizio Laucella и Ines Prajo. Песента смесва елементи от различни жанрове и стилове, а също така се пее на два езика – английски и италиански. Интересно е, че звучи като дует между двама певци, единият от които е оперна звезда. Jacques пее и двата гласа и превключва бързо между стиловете, а това е доста трудно вокално постижение.

 

Хърватия на Евровизия:

Страната има 22 участия от първото си появяване на Песенния конкурс през 1993 г. до сега. Класира се 6 пъти на финал. Две четвърти места – през 1996 с песента “Sveta ljubav” на Maja Blagdan  и през 1999 с “Marija Magdalena” в изпълнение на Doris Dragović – са най-добрият й резултат. Преди това Хърватия участва 10 пъти като част от Югославия. Освен че през това време е най-успешната югославска република, тя достига и до победа през 1989 г. с песента “Rock Me”, изпълнена от Riva. В резултат на това конкурсът през 1990 г. е проведен в Загреб.

 

Мнения на част от екипа на Eurovisionbg.com:

Яни Алексиев:  Доста нетипична песен от Хърватия за тази година в сравнение с миналата. Смятам, че песента е доста силна на места и ще успее да се класира за финала на 13-ти май.

Деница Петрова: Смятам, че е една доста интересна песен. С нея Jacques показва колко добър вокалист е, защото песента е наистина трудна за изпълнение. Надявам се да се класира за финала, но не съм сигурна, че ще се хареса особено на публиката.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.