Хърватия 2017: Jacques Houdek и „My Friend“

Изпълнител:

Željko Houdek, по-известен като Jacques Houdek, е певец и автор на песни. След като завършва основно музикално училище със специалност пиано, той започва да изучава едновременно музика (солово пеене) и професионално фризьорство. Също така взема уроци по пеене при професор Виктория Бадров. Завършва гимназия през 2001 г. и се записва в престижния колеж „Бъркли“ като усъвършенства пеенето си на семинари във Франция, Гърция и Италия. Началото на професионалната му кариера е през 2000 година, а първият му сингъл „Čarolija“ е реализиран през 2002. Именно тогава той участва в Dora (националната селекция на Хърватия) за първи път. Тази година е седмото му и този път успешно участие в националната селекция.

Песен:

“My Friend” е дело на Jacques Houdek, Tony Robertht Malm, Siniša Reljić, Arijana Kunštek, Fabrizio Laucella и Ines Prajo. Песента смесва елементи от различни жанрове и стилове, а също така се пее на два езика – английски и италиански. Интересно е, че звучи като дует между двама певци, единият от които е оперна звезда. Jacques пее и двата гласа и превключва бързо между стиловете, а това е доста трудно вокално постижение.

 

Хърватия на Евровизия:

Страната има 22 участия от първото си появяване на Песенния конкурс през 1993 г. до сега. Класира се 6 пъти на финал. Две четвърти места – през 1996 с песента “Sveta ljubav” на Maja Blagdan  и през 1999 с “Marija Magdalena” в изпълнение на Doris Dragović – са най-добрият й резултат. Преди това Хърватия участва 10 пъти като част от Югославия. Освен че през това време е най-успешната югославска република, тя достига и до победа през 1989 г. с песента “Rock Me”, изпълнена от Riva. В резултат на това конкурсът през 1990 г. е проведен в Загреб.

 

Мнения на част от екипа на Eurovisionbg.com:

Яни Алексиев:  Доста нетипична песен от Хърватия за тази година в сравнение с миналата. Смятам, че песента е доста силна на места и ще успее да се класира за финала на 13-ти май.

Деница Петрова: Смятам, че е една доста интересна песен. С нея Jacques показва колко добър вокалист е, защото песента е наистина трудна за изпълнение. Надявам се да се класира за финала, но не съм сигурна, че ще се хареса особено на публиката.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *