Евровизия 2017 – какво знаем до сега

Малко повече от месец след края на Евровизия 2016, която се проведе в Стокхолм, Швеция, информацията за следващото издание за конкурса не спира да вали в онлайн пространството. След победата на украинката Джамала, разбира се следващия домакин на Евровизия ще е Украйна.

Eurovision_2017_pré-logo

Няколко са спряганите градове, които имат най-голям шанс да поемат отговорната задача на домакин на конкурса, а начинът на подбор е разделен на няколко етапа: до днес, 8-ми юли, всички заинтересовани от домакинстване градове могат да подадат своите оферти, а до 15-ти юли специално формирана комисия ще разгледа всички постъпили документи и оферти. В периода до 22-ри юли, градовете-кандидати ще представят офертите си на комисията. Тя ще избере два града, които са най-подходящи за домакин, а офертите им ще бъдат официално представени в EBU. До края на месец юли, представители на EBU ще инспектират двата града, като ще следят за инфраструктурата и ценовите предложения за цялостното изпълнение на конкурса.

Когато се вземе крайното решение, на специална пресконференция ще се обяви града-домакин на Евровизия 2017. Това се очаква да стане още в първите дни на август.

Напомняме, че през 2005, когато Евровизия се проведе в Украйна, конкурсът прие своите фенове в столицата Киев.

1024px-Kyiv_ESC_2005.svg

Респективно, комисията ще следи за следните критерии: Арената трябва да е със закрит покрив и да притежава минимален капацитет от 7 000 места, като за предпочитане са зали с 10 000+ места; хотелите трябва да са с европейски стандарт и с максимално достъпни цени, нужни са най-малко 2 000 стаи за настаняване; градът-домакин трябва да бъде в състояние да обезпечи сигурността на делегациите, феновете и акредитираните журналисти, да има модерна инфраструктура и международно летище. Заедно с това градът-домакин трябва да представи и съпътстваща социална програма за делегациите и журналистите на конкурса.

По последна информация шест са градовете подали документи за домакинство – Киев, Одеса, Днепър, Лвов, Харков и Херсон.

Междувременно станаха ясни и крайните дати, на които ще се проведат полуфиналите и Големият финал на Евровизия 2017. През месец март 2016 бяха обявени датите 16, 18 и 20 май, но в това време са планувани и други събития и затова EBU реши да премести конкурса със седмица по-рано, а именно 9, 11 и 13 май 2017. За сега датите не са официални, а крайната информация за тях ще бъде обявена заедно с представянето на града-домакин.

Към този момент страните, потвърдили интерес към Евровизия 2017 са 21, като пропусналата изданието през 2016 Португалия се завръща в надпреварата. Някои от страните са обявили и дати за националните си селекции през 2017 година.

Все още няма официална информация за участието на България в Украйна 2017.

Победителката от Евровизия 2016 Джамала с песента "1944"
Победителката от Евровизия 2016 Джамала с песента „1944“

1 Comment

  1. […] трябваше да бъде известен в началото на месеца, както бяхме писали, но NTU, телевизията организатор, заедно с Европейския […]

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *